اگر شما هم اهل سفرهای خارجی هستید و یا به سفر و گردشگری علاقه مندید نام ویزا را بسیار شنیده اید. اما اگر اطلاعات کافی در این مورد ندارید این مطلب اطلاعات کاملی از ویزا و شرایط دریافت آن را در اختیار شما قرار می دهد. هر کشوری قوانین خاص خودش را برای صدور روادید به شهروندان سایر کشورها در نظر گرفته است؛ به همین جهت آشنایی با شرایط دریافت انواع آن پیش از سفر از ضروریات است.
در ادامه این نوشتار میخوانیم:
ویزا چیست؟
اگر بخواهیم به طور خلاصه و کوتاه بگوییم ویزا یا روادید مجوز ورود به یک کشور است. در واقع یک فرد با دریافت ویزای کشوری دیگر اجازه سفر و اقامت محدود در آن را دریافت می کند. البته برخی از کشورها به دلیل روابط دیپلماتیک خوب خود با یکدیگر و یا برخی ملاحظات سیاسی قوانین صدور ویزا را برای شهروندان یکدیگر لغو کرده اند. مانند ایران و ترکیه، یا کشورهای عضو حوزه و ویزای شینگن. با این وجود شهروندان این کشورها هم ملزم به رعایت قوانینی که از سوی دولت وضع شده، هستند.
اخذ ویزا اغلب با شرایطی همراه است و درخواست کننده آن ملزم به رعایت این شروط است. برای مثال دارنده ویزا فقط مجاز است تا پایان مدت انقضا و تعیین شده در کشور مقصد بماند و حضور بیش از حد ممکن است با مجازات فرد خاطی همراه باشد. ویزا در انواع مختلفی صادر می شود که مهمترین آنها را در ادامه نام می بریم.
انواع ویزا
بر حسب هدف شما از سفر و اینکه با چه قصدی تمایل به سفر دارید می بایست برای یکی از انواع ویزا درخواست دهید. ویزا در اقسام مختلف و با توجه به هدف شما از سفر صادر می شود.
ویزای تحصیلی
برای تحصیل در کشوری دیگر باید مجوز و ویزای تحصیلی آن کشور را دریافت کنید. در واقع شما از کشور مقصد اجازه حضور و تحصیل در آنجا را اخذ می کنید. دریافت ویزای تحصیلی در مقاطع مختلف شرایط و مدارک مخصوص به خود را دارد. ویزای تحصیلی برای مدت مشخصی و اغلب برای طول مدت تحصیل صادر می شود و متقاضی می بایست پس از اتمام تحصیل کشور مقصد را ترک کند.
ویزای کاری
یکی از ویزاهای محبوب، ویزای کار یا اشتغال است. با اخذ این ویزا متقاضی اجازه انجام کار را در کشور مقصد دریافت می کند. البته یکی از ضروریات دریافت این ویزا، اخذ دعوتنامه کاری از یک کارفرما است، به این ترتیب کارفرما از فرد دعوت به کار کرده و شرایط حضور او را در کشورش فراهم می کند. ویزای کار هم مدت مشخصی دارد و پس از اتمام مدت اعتبار، متقاضی باید به کشور خود باز گردد.
ویزای توریستی
ویزای توریستی محبوبترین نوع ویزا است که به منظور گردشگری و بازدید از کشور مقصد برای مدت کوتاه صادر می شود. با دریافت این ویزا فقط می توانید به اهداف گردشگری بپردازید. مدت اعتبار ویزای گردشگری کاملا بسته به مقصد شما دارد.
برای مثال اعتبار ویزای توریستی روسیه به تعداد شب هایی که در این کشور اقامت دارید و رزرواسیون هتل شما بستگی دارد. اما ویزای کانادا که به صورت مالتی و ۵ ساله صادر می شود ۶ ماه در هر ورود است.
ویزای پزشکی
ویزای پزشکی یا ویزای درمانی نوعی از ویزاست و برای افرادی صادر می شود که به منظور درمان به کشور دیگری سفر می کنند. برای دریافت ویزای پزشکی متقاضی میبایست مدارک پزشکی خود را جمع آوری کرده و همراه با سایر مدارک درخواست شده ارائه دهد. پس از پایان مدت ویزا و دوره درمان متقاضی باید به کشور خود بازگردد، اما در صورتی که دوره درمان بیشتر از مدت زمان ویزا به طول انجامید امکان تمدید آن وجود دارد.
ویزای تزانزیت
گاهی برای سفر به یک کشور مجبور به توقف در یک کشور واسط هستید. برای این توقف کوتاه مدت اغلب نیاز به ویزای ترانزیت دارید. ویزای ترانزیت اغلب برای چند ساعت صادر می شود و در طول مدت توقف هواپیما در فرودگاه متقاضی اجازه خروج از فرودگاه را ندارد.
اشکال مختلف ویزا
ویزا یا روادید در اشکال مختلفی صادر می شود. مانند ویزای برچسبی یا لیبلی، ویزای فرودگاهی و یا ویزای الکترونیکی. جهت دریافت ویزای الکترونیکی یا E – visa پس از بارگذاری مدارک خود در سایت سفارت کشور مربوطه و پس از تایید ویزای خود را دریافت می کنید.
برخی از ویزاها به صورت برچسب یا لیبل در پاسپورت متقاضی درج می شوند. برای این منظور متقاضی بایست برای درخواست ویزا، تحویل مدارک و یا انگشت نگاری و پس دریافت وقت سفارت به سفارت مربوطه مراجعه کنید و پس از گذشت مدت زمان تعیین شده ویزای خود را دریافت کنید.
ویزای فرودگاهی ساده ترین نوع دریافت ویزاست. برای این منظور فقط کافیست در لحظه ورود و در گیت فرودگاه پاسپورت خود را تحویل دهید و پس از پرداخت هزینه ی ویزا آن را دریافت کنید. مانند ویزای کشور ارمنستان برای ایرانیان.
مراحل دریافت ویزا
مراحل دریافت ویزا با توجه به کشور مقصد و قوانین آن ممکن است متفاوت باشد. مهمترین بخش در دریافت ویزا جمع آوری مدارک درخواست شده است که با توجه به نوع ویزا متفاوت است. طبیعتا مدارک ویزای تحصیلی با ویزای کاری تفاوت دارند.
پس از جمع آوری مدارک می بایست از سفارت وقت دریافت کنید. برخی از کشورها مانند کانادا در ایران سفارت فعال ندارند به همین منظور برای نجام خدمات کنسولی کانادا باید به کشوری دیگر سفر کرده و اقدامات لازم را انجام دهید و از خدمات پیکاپ ویزا استفاده کنید.
برخی دیگر از کشورها برای تسریع در روند صدور ویزا و جلوگیری از ازدحام جمعیت یک کارگزاری به عنوان واسط میان خود و متقاضیان معرفی کرده اند و کارهای مربوط به اخذ ویزا توسط آن دفتر انجام می شود. مانند کارگزاری VFS که نماینده سفارت فرانسه و سوئیس در ایران است.
با پاسپورت ایران به کجا می توان سفر کرد؟
شهروندان ایرانی برای سفر به برخی از کشورها نیاز به دریافت ویزا ندارند. ۴۲ کشور ورود ایرانیان به کشورشان را بدون نیاز به دریافت روادید مجاز اعلام کرده اند. تعدادی از این کشورها عبارتند از
ترکیه
ارمنستان
گرجستان
مالزی
عراق
با وجود اینکه سفر به کشورهای ذکر شده نیاز به دریافت ویزا ندارد اما رعایت قوانینی که از سوی کشور میزبان اعلام شده است ضروری می باشد. ضمن اینکه شهروندان ایرانی تنها برای مدت مشخصی می توانند در این کشورها حضور داشته باشند. برای مثال شهروندان ایرانی تنها می توانند ۳ ماه در کشور ترکیه حضور داشته باشند.