سعدیه شیراز، آرامگاه پادشاه سخن
شیراز، شهر فرهنگ و هنر و سرشار از یادمان ها برجسته برای گردشگری است. آرامگاه سعدی که سعدیه نامیده می شود یکی از دیدنی های شیراز است. سعدی، شاعر و نویسندهٔ پارسیگوی قرن هفتم است. اهل ادب به او لقب «پادشاهِ سخن» دادهاند. برای آشنایی بیشتر با سعدیه، یکی از برجسته ترین جاذبه های گردشگری شیراز با این مطلب از آژانس مسافرتی قصرشیرین همراه باشید.
در ادامه این نوشتار میخوانیم:
تاریخچه سعدیه شیراز
آرامگاه سعدی یا سعدیه، در حقیقت خانقاهی بوده که سعدی اواخر عمر خود در آن می زیسته است. این بنا هیچ شباهتی با بنای زیبا و جذاب فعلی نداشته است. در حقیقت می توان گفت، آرامگاه سعدی محل زندگی وی در اواخر عمرش بوده است. نخستین بنا، بر مزار سعدی، حدود 50 سال بعد از مرگ وی ساخته شد. این بنا، بارها مورد بازسازی قرار می گیرد. این بنا، مطابق با نوشته ها، بنایی متعلق به دوران زندیه بوده که از جنس آجر و گچ بوده است. پس از سال ها، به دستور حاکم وقت فارس به دلایل گوناگون مانند اختلاف مذهب و … خانقاه آرامگاه سعدی که در باغ سعدیه قرار داشته است به صورت کامل تخریب می شود.
بازدید از آرامگاه سعدی (سعدیه شیراز)
سعدیه شیراز، آرامگاه شیخ اجل، سعدی، در یکی از زیباترین خیابان های شهر فوق العاده شیراز قرار دارد. امکان دسترسی به سعدیه شیراز از بلوار زیبای بوستان امکان پذیر است.
باید بدانید که سعدیه شیراز در واقع یک باغ مزار محسوب می شود. علت استفاده از ترکیب باغ به همراه المان های سرسبز ایرانی با آرمگاه سعدی، این است که باغ سعدیه شیراز در حقیقت نمادی از آخرت و تصویری از بهشت بر آرامگاه سعدی می باشد.
معماری آرامگاه سعدی
آنچه که از لحاظ معماری باید بدانید، تقسیم بندی سعدیه شیراز به دو قسمت باغ سعدیه و آرامگاه سعدی می باشد. ساختمان بنای آرامگاه سعدی، به شکل حرف L انگلیسی می باشد. از جذابیت های به کار رفته در معماری آرامگاه سعدی که باید به آن دقت کنید، این است که ساختمان مقبره سعدی از بیرون به شکل مکعب می باشد، اما وقتی وارد فضای مقبره سعدی می شوید، با یک فضای 8 ضلعی روبه رو می شوید.
سبک معماری سعدیه شیراز به گونه ای است که برون گرا نامیده می شود. یعنی از داخل آرامگاه سعدی به فضای بیرون به راحتی دید دارید. حتما زمان بازدید از آرامگاه سعدی به این نکته توجه داشته باشید.
آندره گدار، معمار بزرگ فرانسوی، طراح ورودی جذاب و تماشایی سعدیه شیراز می باشد.
آرامگاه سعدی کجاست؟
آرامگاه سعدی در شمال شرقی شیراز، در دامنهٔ کوه پهندژ و در کنار باغ دلگشا واقع شدهاست. این مجموعه با عنوان سعدیه نیز نامیده میشود. (نمایش روی نقشه)
محل دفن سعدی، خانقاهی بود که او در سالهای پایانی زندگی خود در آن میزیست. این خانقاه، در نزدیکی سرچشمههای نهر رکنآباد واقع شدهبود. در سال ۹۹۸ هجری قمری به حکم یعقوب ذوالقدر، حکمران فارس، بنای خانقاه شیخ تخریب شد.
در سال ۱۱۸۷ هجری قمری به دستور کریمخان زند، یک ساختمان آجری در آنجا بنا شد که شامل ۲ طبقه بود؛ طبقهٔ پایین دارای راهرویی بود که پلکان طبقه دوم از آنجا شروع میشد و مزار سعدی در محفظهای چوبی در اتاق شرقی راهرو قرار داشت.
این بنا و محوطهٔ آن در اثر مرور زمان رو به زوال گذاشت و در دهه ۱۳۲۰ خورشیدی به صورت بنایی مخروبه و کثیف و زیستگاه مگسها تبدیل شد. در این زمان، با توجه به اتمام بنای حافظیه، علیاصغر حکمت، رئیس وقت انجمن آثار ملی ایران، به فکر احداث بنایی تازه و مناسب افتاد. با تلاشهای وی، طراحی و ساخت این عمارت جدید، بر عهدهٔ محسن فروغی، معمار ایرانی، و علی صادق گذاشته شد؛هرچند آندره گدار، معمار فرانسوی نیز بازدیدهایی از آن داشتهاست. کلنگ احداث این بنا در سال ۱۳۲۷ به دست اشرف پهلوی زدهشد. این بنا با صرف هزینه ۹۸۰ هزار تومان، در سال ۱۳۳۱ آماده و در روز یازدهم اردیبهشت همان سال با حضور محمدرضا پهلوی و دکتر حسابی، وزیر وقت فرهنگ، افتتاح شد.
معماری بنای جدید سعدیه، با استفاده از عناصر معماری ایرانی صورت گرفتهاست؛ این بنا از یک ایوان ستوندار بلند و یک رواقِ کشیده تشکیل شدهاست. رواق و ایوان بهصورت L جانمایی شدهاند. در محل برخورد ایوان و رواق، که مزار سعدی در آن قرار دارد، یک گنبد از کاشی فیروزهای تعبیه شدهاست. آب قنات نیز در آبنمای موسوم به حوض ماهی در زیرزمین مجموعه جریان دارد. این مجموعه در سال ۱۳۵۴ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
آثار ادبی سعدی
سعدی تأثیر انکارناپذیری بر زبان فارسی گذاشتهاست؛ بهطوریکه شباهت قابل توجهی بین فارسی امروزی و زبان سعدی وجود دارد. آثار او مدتها در مدرسهها و مکتبخانهها بهعنوان منبع آموزش زبان و ادبیات فارسی تدریس میشده و بسیاری از ضربالمثلهای رایج در زبان فارسی از آثار وی اقتباس شدهاست. او برخلاف بسیاری از نویسندگان معاصر یا پیش از خود، سادهنویسی و ایجاز را در پیش گرفت و توانست – حتی در زمان حیاتش – شهرت زیادی به دست آورد. آثار سعدی در اصطلاح سهل ممتنع (سادهٔ دشوار) است و در آنها نکتهسنجی و طنز آشکار یا پنهان ملاحظه میشود.
تاثیرات ادبیات فارسی از آثار سعدی
آثار وی در کتاب کلیات سعدی، شامل گلستان به نثر، کتاب بوستان در قالب مثنوی و نیز غزلیات، گردآوری شدهاست. علاوه بر این او آثاری در سایر قالبهای ادبی نظیر قصیده، قطعه، ترجیعبند و تکبیت به زبان فارسی و عربی نیز دارد. غزلیات سعدی، اغلب عاشقانه و توصیفکنندهٔ عشق زمینی است؛ هرچند که وی غزلیات پندآموز و عارفانه نیز سرودهاست. گلستان و بوستان بهعنوان کتابهای اخلاقی شناخته میشوند و علاوه بر فارسیزبانان، بر اندیشمندان غربی از جمله ولتر و گوته نیز تأثیرگذار بودهاند.
سعدی در زمان حیات شهرت فراوانی داشت. آثار او حتی در هندوستان، آسیای صغیر و آسیای میانه به زبان فارسی یا به صورت ترجمه در دسترس مخاطبانش قرار داشت. او نخستین شاعر ایرانی است که آثارش به یکی از زبانهای اروپایی ترجمه شدهاست. بسیاری از شاعران و نویسندگان فارسیزبان از سبک وی تقلید کردهاند. حافظ از جمله شاعرانی بوده که تحت تأثیر سبک سعدی به سرودن غزل پرداختهاست. در ادبیات معاصر نیز نویسندگانی مانند محمدعلی جمالزاده و ابراهیم گلستان از او تأثیر پذیرفتهاند. آثار سعدی بعدها به موسیقی هم راه پیدا کرد و بسیاری از غزلهای او را خوانندگانی چون تاج اصفهانی، محمدرضا شجریان و غلامحسین بنان خواندند. بهمنظور تجلیل از سعدی، اول اردیبهشت، روز آغاز نگارش کتاب گلستان، در ایران روز سعدی نامگذاری شدهاست.
تکههای بسیاری از شعرها و حکایتهای سعدی در فارسی امروز بهصورت اصطلاح یا ضربالمثل بهکارمیرود.[تنها از کتاب گلستان، بیش از ۴۰۰ عبارت به عنوان ضربالمثل وارد زبان فارسی شدهاست. از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشک آن است که خود ببوید…
- ترسم نرسی به کعبه ای اعرابی، کاین ره که تو میروی به ترکستان است
- ادب از که آموختی؟ از بیادبان
- از کوزه همان برون تراود که در اوست
- آن را که حساب پاک است، از محاسبه چه باک است؟
مراسم بزرگداشت سعدی در سعدیه شیراز
مراسم بزرگداشت سعدی از آن دسته مراسم و جشن هایی است که حتی توریست های فراوانی از کشورهای مختلف برای شرکت در آن به ایران و شهر شیراز سفر می کند. مراسم بزرگ داشت هنر و یاد سعدی، نخستین روز ماه اردیبهشت در سعدیه شیراز برگزار می گردد.
حضور در مراسم بزرگداشت سعدی آن هم دربهار و باغ زیبای سعدیه شیراز، تجربه ای لذت بخش خواهد بود.
اقامت در شهر شیراز
شهر شیراز، دارای مکان ها و جاذبه های گردشگری کم نظیری است که سعدیه شیراز یکی از آن ها می باشد. در کنار جاذبه های دیدنی شهر شیراز، از زیبایی های خود شهر شیراز، آداب و رسوم و مردم میهمان پذیر شهر شیراز نیز نباید غافل شویم.
هتل بزرگ شیراز
اگر قصد سفر به شهر شیراز را دارید، مطمئن باشید که قرار است یکی از بهترین سفرهایتان را تجربه کنید. برای اقامت در این شهر گزینه های فراوانی وجود دارد، چراکه هتل های شهر شیراز، از کیفیت بالایی برخوردار هستند. برای مثال، هتل 5 ستاره بزرگ شیراز، علاوه بر امکانات و کیفیت کم نظیر خود دارای موقعیتی ویژه است. برای مثال، هتل بزرگ شیراز، تنها 10 دقیقه تا سعدیه شیراز و دیگر دیدنی های شهر شیراز فاصله دارد.
هتل زندیه
هتل زندیه بهترین گزینه برای آنهایی است که به دنبال هتل سنتی در شیراز هستند. هتلی پنج ستاره و لوکس که از تلفیق معماری سنتی و امکانات مدرن برای رضایت مهمان های خود بهره گرفته است.
این هتل محبوب درست روبه روی ارگ کریم خان قرار گرفته و همین مزیت بزرگی برای آن به شمار می رود. از اینها گذشته در سوئیت هایی. چون زندیه، ماه عسل، بیزینس و لوکس شما از بهترین امکانات و زیباترین دکوراسیون برخوردار خواهید شد. حیاط باغ، رستوران سنتی، حمام سنتی و خدماتی از این دست را هم به جاذبه های هتل اضافه کنید. برای شناخت بیشتر هتل، خواندن مطلب پنجره های کدام هتل شیراز به ارگ کریم خان باز می شوند، نیز می تواند مفید باشد.
هتل بین المللی پارس
یک هتل پنج ستاره دیگر را هم به فهرست هتل های محبوب شیراز اضافه کنید: هتل پارس. این هتل مجلل در خیابان زند با اتاق های دوتخته دبل. و توئین و رویال سوئیت های خود برای ماه عسل زوج های جوان پیشنهادهای خوبی دارد. پارس در پذیرایی از مهمان های خود چیزی کم نگذاشته است. گواه آن هم وجود چهار رستوران به نام های گل سرخ، لوتوس، ملل، کافه آبشار و رستوران و کافی شاپ ایتالیایی است. استخر، سونا، جکوزی و سالن بدنسازی هتل را هم به اینها بیفزایید تا خیالتان بابت یک اقامت راحت آسوده شود. پارس همچنین تا جاذبه های شیراز مثل باغ ارم، مجموعه وکیل، باغ دلگشا و آرامگاه خواجوی کرمانی کمتر از 15 دقیقه فاصله دارد.