دهلی نو، پایتخت شگفت‌انگیز هند

نام دهلی را شنیده‌ ایم اما باید بدانید دهلی و دهلی نو با یکدیگر متفاوت هستند. شهر دهلی یکی از شهرهای بزرگ کشو هند است و حدود 18 میلیون نفر جمعیت دارد اما دهلی نو قسمتی از این کلانشهر است که حدود 250 هزار نفر جمعیت دارد. در سال 1911 این شهر بنا نهاده شد و پایتخت از کلکته به این شهر منتقل شد و دهلی نو هم اکنون پایتخت هند می‌باشد. با قصرشیرین همراه باشید.

تور هند ویژه نوروز

 

دهلی نو کجاست؟

نقشه ی این شهر توسط دومعمار بریتانیایی سر ادوین لوتینس و سر هربرت بیکر طراحی شد. شهر دهلی در ناحیه مرکزی نیمه شمالی هند و در ساحل غربی رود یامونا(جمنا) واقع شده است. در دهلی بیشترین چیزی که توجه هرکسی را جلب می‌کند تفاوت فرهنگ و مذهب و قومیت مردم است.  مقر دولت هند و ادارات سیاسی و دولتی در دهلی نو قرار دارد.

 

 

اطلاعات کلی از دهلی نو

با شنیدن نام هند به یاد معابد بودا، پرچم‌هایی رنگی، ریکشا (موتورسیکلت سه چرخ) و کاخ‌ها و معابدی سنگی می‌افتید که با دیدن آن‌ها می‌توانید با فرهنگ و تاریخ این کشور بیشتر آشنا شوید. دهلی نو پایخت هند است. در دهلی آثار دیدنی و تاریخی بسیاری وجود دارد. مجموعه سازه های قُطُب یکی از شاهکار های معماری اسلامی است که در دهلی قرار دارد. و شامل قسمت های مختلفی است و در سازمان یونسکو ثبت شده است.

دهلی بعد از نایروبی در کنیا، دومین شهر جهان است که غنی‌ترین گونه‌های پرندگان را در خود جای داده است.

جالب است بدانید قبل از ورود انگلیسی‌ها و استعمار هند توسط آن‌ها، یک زن دهلی را اداره می‌کرد! از سال ۱۲۳۶ تا ۱۲۴۰ راضیه سلطان، پادشاه دهلی بود!

 

فرهنگ و آداب و رسوم مردم دهلی

دهلی پایتخت هند از سرزمین‌های واقع در مشرق زمین است و به همین سبب مهد آداب و رسوم و سنت‌های کهن است. و یکی از کشورهایی که فرهنگ و سنت‌های قدیمی‌ خود را حفظ کرده است. و از جمله آداب و رسوم مردم در فرهنگ هندی نحوه سلام و علیک آن ها می‌باشد که در هنگام خوش‌آمدگویی و خداحافظی کف دو دست را به هم می‌‌چسبانند و در زیر صورت به سمت بالا نگه می‌‌دارند و کمی‌ خم می‌شوند به نشانه تعظیم و سپس از کلمه ناماسکار «Namaskar» استفاده می کنند. مردم دهلی معتقدند که با انجام این رسم و چسباندن دو دست خود به یکدیگر نشانه همفکری و همرنگی با شخص مقابل را نشان می دهند. و از طرفی دست راست را نشانگر روح و طبیعت معنوی انسانی و دست چپ را نشانگر جهان مادی و جسم انسانی می‌‌دانند که با این حرکت می‌خواهند یکی بودن جسم و جان خود را به شخص مقابل انتقال بدهند.

 

تیلاک (خال سرخ هندی)

از دیگر رسوم رایج مردم نشان قرمز مذهبی ای است که بر روی پیشانی خود می گذارند و معتقدند که برای آن ها سعادت و برکت و خوشبختی به ارمغان می آورد. آنها این خال را از خمیر قرمز رنگی که ترکیبی از زردچوبه، زاج سفید، ید و کافور است تهیه می کنند. این نشان به تیلاک Tilak معروف است. 

نشان ازدواج در هند

از جالب ترین رسوم مردم  هند، نشان ازدواج آن‌هاست. این نشان گردنبندی است بر گردن زنان متاهل که معادل حلقه ازدواج در ایران، اروپا و سایر کشورها است. گردنبند از دو رشته کوتاه با مهره‌های سیاه و آویزی از طلا درست می‌شود. که در روز عروسی توسط داماد بر گردن عروس آویخته می‌ شود. آنها اعتقاد دارند که دانه‌های سیاه آن عروس خانم را در مقابل شیطان حفظ می کند. و البته در گذشته سنجاق روی بینی که یک نگین براق است نیز نشان زنان متاهل بوده و به معنی مظهر اخلاص است. ولی امروزه با گذشت زمان این زینت را دخترها نیز استفاده می‌کنند.

 

آداب و رسوم غذا خوردن در هند

هندى‌ ها آداب خاصى در مصرف غذا دارند و در غذا خوردن اصراف نمى‌ کنند.  به این دلیل که معتقدند با افراط در غذا دچار تنبلى شده و این امر مانع رشد فکرى و جسمانى‌ آن ها مى‌ شود. و همچنین  سعى مى‌کنند غذایی که مصرف می کنند به چرخه طبیعت بسیار نزدیک باشد.  غذاهایى چون ماهى و گوشت کمتر می‌خورند. زیرا برای بدست آوردن آن باید موجود زنده‌ای را کشت و این باعث برهم زدن چرخه طبیعت می‌شود. و همچنین، مانع آرامش روح انسان و نیایش با خدا می شود.

 از دیگر آداب جالبی که هنگام غذا خوردن دارند، با دست غذا خوردن است. که هیچ طبقه‌ ی خاصی هم ندارد. و همه مردم را شامل می‌شود. هندى‌ها معتقدند براى غذا خوردن نباید واسطه‌اى وجود داشته باشد تا انرژى بین غذا و انسان منتقل شود. در جنوب هند مانند حیدر آباد غذاهاى تند مصرف مى‌کنند. در غرب مانند کلکته غذاى شیرین و در شمال مثل دهلى غذاى تند و روغنی مصرف می کنند. اما در کل برخى غذاهاى مشترک را در همه مناطق هند مى‌ توان دید.

 

آب و هوای دهلی

به‌طور کلی دهلی دارای سه فصل آب و هوایی می باشد که شامل: فصل باران‌ های موسمی یا مانسون است از اول ماه جون به مدت ۴ تا ۵ ماه، فصل سرما که از اول ماه نوامبر به مدت ۴ ماه ، فصل گرما که از اواسط ماه مارچ به مدت ۳ ماه است ؛ آب و هوای دهلی در بهار گرم و مرطوب است. و باید از کولر گازی استفاده کرد و در طول زمستان نیز حداقل برای ۳ ماه نیاز به استفاده از بخاری احساس می‌شود.

دهلی در مقایسه با سایر مناطق هندوستان به‌ داشتن هوای نه چندان مطلوب مشهور است. زیرا از طرفی گرما و خشکی بیابان‌های راجستان را دارد و از طرفی سرمای هیمالیا را شامل می شود و آوریل تا اکتبر هوا گرم و سوزان است که معمولاً بالای ۴۰ درجه سانتی گراد می باشد. و در فصل باران‌ های موسمی به‌ خصوص  در ماه‌ های ژوئیه و اوت باران‌ ها سیل ‌آسا هستند و در زمستان مخصوصاً در دسامبر و ژانویه  دما تا نزدیک به  صفر درجه می رسد .

 

جاذبه های گردشگری دهلی 

 

دروازه هند

دروازه ی هند بنایی است که به یاد 9هزار سربازی که درجنگ جهانی اول جان خود را از دست دادند ساخته شده است.

به احترام سربازانی که طی جنگ هند و پاکستان در سال ۱۹۷۱ کشته شدند، بنا شده است. می‌توانید با اجاره‌ی یک قایق، در تالاب‌های اطراف این سازه باشکوه به قایق‌سواری بپردازید و شهر را از چشم‌اندازی متفاوت تماشا کنید.

 

مقبره همایون

مقبره ی همایون که درقرن شانزدهم ساخته شده یکی دیگر از جاهای دیدنی دهلی است که اخرین خانه ی امپراطور همایون، شاه بزرگ مغول است.

آرامگاه همایون که چون لعلی گران‌بها در میان باغ‌هایی سرسبز در دهلی نو می‌درخشد یکی از جاذبه های گردشگری هند به شمار می‌آید که بازدید از آن را به شما پیشنهاد می‌دهیم. میرزا نصیرالدین بیگ محمد خان همایون معروف به همایون شاه، دومین پادشاه سلسله گورکانیان (امپراطوری مغول) بود. او که از مادری ایرانی به دنیا آمد و همسری ایرانی به نام حمیده بانو بیگم برای خود برگزید، علاقه فراوانی به معماری ایرانی داشت و بناهای زیادی در هند بنا کرده است.

 

معبد لوتوس

معبد لوتوس یا نیلوفرآبی بنایی در دهلی است که به صورتی ساخته شده. که نماد مشترک آیین هندو، بودایی، اسلام و جین باشد و امروزه مکان مورد عبادت بهاییان می‌باشد.  معمار این ساختمان یک ایرانی به نام فریبرز صهبا است. در طرح معماری این بنا از گل نیلوفر آبی الهام گرفته‌است. این گل در هندوستان با عبادت و دیانت پیوند داشته‌است. این معبد جوایز متعددی در زمینه معماری از آن خود کرده‌است.

موزه پرنس ویلز هند

 

قلعه سرخ

قلعه سرخ دهلی که با نام لال قلعه دهلی نیز شناخته می‌شود، جواهری با ارزش، بازمانده از دوران مغول‌ها است. در سال ۱۶۳۸، زمانی که شاه‌ جهان پایتخت را از آگرا به دهلی منتقل کرد، دستور ساخت‌وساز قلعه سرخ را با استفاده از تجربه‌ی ساخته‌های قبلی صادر کرد.

از همین رو این مکان به طرز قابل توجهی با نمونه‌های همتایش در آگرا متفاوت ساخته شده است.

ورودی تاثیرگذار قلعه با نام دروازه لاهور که حتی از دروازه‌ی دهلی هم بزرگ‌تر است، توسط امپراتور برای جشن‌های تشریفاتی استفاده می‌شد. چراغانی و نورپردازی‌های ویژه‌ی قلعه هنگام شب به همراه موسیقی مخصوص، ۳۰۰ سال تاریخ را پیش روی بازدیدکنندگان زنده خواهد کرد. با توجه به ارزش تاریخی، معماری و فرهنگی، قلعه سرخ دهلی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

قلعه سرخ این بنای باشکوه در سال ۱۶۳۸، زمانی که شاه‌ جهان. پایتخت را از آگرا به دهلی منتقل کرد، دستور ساخت و ساز آن را با استفاده از تجربه‌ی ساخته‌های قبلی صادر کرد.

کلکته، بزرگترین بازار گل آسیا در هند

 

مسجد جهان نما

مسجد جامع دهلی یا مسجد جهان نما، موزه ملی و باغ‌های Lodi که درآن بناهای تاریخی مثل آرامگاه محمد شاه، سکندر لودی، شیش گنبد و گنبد بارا قرار دارد،بازار Janpath ،بنای یادبود مهاتما گاندی،قلعه کهنه هند، آرامگاه صفدر جنگ، آرامگاه خان خانان از دیگر جاهای دیدنی این شهرهستند.

 

قطب منار

قطب منار (Qutub Minar) بخشی از مجموعه قطب را در دهلی نو تشکیل می‌دهد. و با ارتفاع ۷۳ متر، یک پلکان مارپیچ با ۳۷۹ پله در خود جای داده است. قدمت این بنا که یکی از چشم‌اندازهای مشهور شهر محسوب می‌شود، به سال ۱۱۹۲ بازمی‌گردد. از این سازه به‌عنوان یکی از اولین و چشمگیرترین نمونه‌های معماری هندو-اسلامی یاد می‌کنند. منار به پنج طبقه تقسیم می‌شود که در هر طبقه، ایوانی به‌صورت کمربند دور بنا را دربرگرفته است. همچنین در هر طبقه می‌توان کتیبه‌های با مضمون آیات قرآنی، اسامی قطب‌الدین ایبک، محمد بن سام و دیگر پادشاهان و امرا را مشاهده کرد. قطب منار در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

 

باغ لودی

باغ لودی در زمینی به مساحت 360 هزار مترمربع در دهلی نو واقع شده است. این باغ سرسبز یکی از آرامشگاه‌های مردم دهلی در شهر شلوغ دهلی است. به شما پیشنهاد می‌کنیم اگر از شلوغی‌های شهر دهلی و سفر خسته شدید.و نیاز به سکوت و آرامش دارید حتما به این باغ بروید و ساعاتی چند را در آن بگذرانید.

 

بهترین مراکز اقامت در دهلی

برای آنکه بهتر بتوانید در شهر دهلی به گشت و گذار بپردازید. و نقاط مختلف دهلی را کشف کنید می‌توانید هتلتان را در مرکز شهر رزرو کنید. هتل سیتی استار، کابانا پاهار گنج، ایو رومز، هتل های هستنید که دارای دسترسی مناسب و موقعیت مکانی خوبی هستند. اگر برای سفر کاری به هند می‌روید. هتل ایندیرا اینترنشنال، هتل کایلاش و هتل رادیسون بلو می‌تواند گزینه های خوبی برای شما باشد. اکثر این هتل ها دارای صبحانه ی رایگان نیز می‌شوند.

 

 

در پایان…

دهلی یکی از شلوغ ترین و پر رفت و آمدترین شهر های جهان است. شهری پر از نور و سر شار از مزه های متنوع، شهری. پر سر و صدا و سر زنده که هیچ گاه از حرکت باز نمی‌ماند. در میان مثلث طلایی هند نام دهلی در کنار شهر های آگرا و جیپور می‌درخشد. همان طور که فقر در برخی نقاط هند به وضوح دیده می‌شود، مکان های لوکس زیادی نیز در سطح شهر وجود دارد. 

 

تاج محل، جلوه‌ای از شکوه معماری ایرانی در هند

مقالات مرتبط

معروف ترین فستیوال های هند معروف ترین فستیوال های هند
معروف‌ترین جاذبه‌های گردشگری هند معروف‌ترین جاذبه‌های گردشگری هند
کلکته، بزرگترین بازار گل آسیا در هند کلکته، بزرگترین بازار گل آسیا در هند
تاج محل، جلوه‌ای از شکوه معماری ایرانی در هند تاج محل، جلوه‌ای از شکوه معماری ایرانی در هند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

02183348