معروف ترین دسرهای ایرانی
دسر یک واژه فرانسوی است و برابر فارسی آن «پس خوراک» یا «پس غذا» می باشد. از آنجا که دسر در فرهنگهای آشپزی کشورهای سراسر جهان معمولا پس از یک وعدهٔ غذایی مصرف میشود، به این نام خوانده شده است. دسر بهطور معمول جزو مواد غذایی شیرین است. از دسرهای مشترک در کشورهای جهان، کیک، کلوچه، میوه، ژله، بستنی، فالوده،بیسکویت و شیرینی را می توان نام برد. تنوع دسرها را میتوان در سراسر جهان یافت. از جمله روسیه که در هنگام صبحانه از دسرهای بسیار متنوعی استفاده میکنند.
دسر پیش غذا نیست!
برخی به اشتباه فکر می کنند دسر پیش غذاست، در حالی که اولا خوردن پیش غذا به دلیل آنکه بدن را از خوردن غذای اصلی باز می دارد، کاری نادرست است که گاه بیماری هم به دنبال خواهد داشت. دوم اینکه دسر به معنای پس از غذاست و از این رو باید پس از غذا و یا به عنوان میان وعده مصرف شود.
فهرست مطالب
دسر در فرهنگ غذایی ایران
غذا در فرهنگ ایرانی اهمیت بسیار زیادی داشته و ایرانی ها به عنوان بهترین آشپزهای جهان شناخته می شوند. تنها کافی است تا از گردشگران خارجی در مورد غذاهای ایرانی پرسش کنید تا دریابید که چقدر مزه و بوی غذاهای ایرانی برای گردشگران خارجی جذاب و فراموش نشدنی است.
در زمینه دسر نیز ایران از فرهنگ غذایی بسیار غنی برخوردار است. به گفته هرودوت مورخ یونانی، ایرانیان نخستین مردمانی بودند که بعد از خوراک اصلی، خوراکی های شیرین میخوردند. در ادامه شما را با خوشمزه ترین و معروف ترین دسرهای ایرانی آشنا می کنیم. و در مورد چگونگی پخت آن ها نیز توضیحاتی به شما می دهیم. پس با آژانس مسافرتی قصرشیرین همراه باشید.
مسقطی
مسقطی یکی از دسرهای خوشمزه ایرانی است. نشاسته، شکر، گلاب، هل، روغن و زعفران مواد مورد استفاده در تهیه این شیرینی هستند. همچنین از انواع مغزیجات مانند: گردو، پسته و بادام و همچنین گل محمدی، زرشک، نارگیل و کنجد برای تزئین آن استفاده می شود. طرز تهیه آن شبیه به تهیه فرنی نشاسته است، اما مدت زمان تهیه آن طولانیتر و همراه با پرداخت بسیار است و بعد از آماده شدن، حالت کشسان به خود میگیرد. قطب تولید مسقطی اصیل در ایران شهر لار میباشد.
مقادیر بالای پروتئین در این حلوا موجب تقویت عمومی و افزایش سطح انرژی و عضلانی شدن بدن میشود. در طب سنتی ایرانی مصرف مسقطی را در رفع دردهای مفصلی، روماتیسمی و بوی بد دهان موثر می دانند. همچنین ایرانی ها در گذشته برای بهبود عملکرد سیستم عصبی و تقویت حافظه و جلوگیری از آلزایمر از این دسر خوشمزه پس از وعده های غذایی استفاده می کرده اند.
بامیه و زولبیا
یکی از خوشمزه ترین دسرهای ایرانی، دوشیرینی خواهر و برادر بامیه و زولبیا است. این دو شیرینی دوست داشتنی تقریبا در همه شیرینی فروشی های ایران پیدا می شود. این دو مانند یک خواهر و برادر همیشه با هم پیدا می شوند. با این که شکل و رنگ و طعم تقریبا متفاوتی دارند، ولی امکان ندارد که شما یکی از اینها را بدون دیگری جایی پیدا کنید. گردشگران خارجی که در زمان ماه رمضان به کشور ایران سفر می کنند، به سرعت جذب زولبیا و بامیه شده و عاشق این دسر خوشمزه می شوند.
گوش فیل
زولبیا و بامیه یک خواهر زیبا و کوچک تر شبیه به «گوش فیل» دارند که گاهی آنان را همراهی می کند. گوش فیل یکی از انواع شیرینیهای سنتی ایران است. و در افغانستان هم از این گونه شیرینی تهیه میکنند که مواد آن را زرده تخم مرغ، شیر یا ماست، روغن و خمیرمایه بیکینگ پودر تشکیل میدهند. گوش فیل از شیرینیجات مخصوص اصفهان و اراک است. این سه خواهر و برادر زولبیا و بامیه و گوش فیل تقریبا همه جا با هم دیده می شوند.
زولبیا و بامیه از چه موادی ساخته می شود؟
اگر بخواهیم نگاهی به مصالح ساخت زولبیا و بامیه و همچنین گوش فیل بیاندازیم، باید گفت که در واقع این دسرها ترکیبی از آرد، ماست، روغن، جوش شیرین و زعفران هستند. و فرآیند به وجود آمدن آن به این صورت است که در ابتدا نشاسته و ماست با یکدیگر ترکیب شده و سپس به آن روغن می افزایند.
زمانی که مایه اصلی درست شد آب، گلاب و زعفران نیز به ترکیب اضافه شده و در نهایت آن را سرخ می کنند. در ترکیبات بامیه نیز می توان شکر، آب، گلاب، زعفران و… را مشاهده کرد.
رنگینک
در مناطق گرم جنوب ایران و در امتداد خلیج همیشگی فارس، یکی از مهم ترین محصولات برداشت شده توسط باغداران خرما است. در واقع خرما به عنوان یکی از مواد اصلی خوراکی در بین مردم جنوب ایران شناخته می شود. مردم جنوب ایران، با استفاده از خرما، خوراکی های بسیار خوشمزه و شگفت انگیز می سازند.
یکی از انواع دسرها که با خرما درست می شود، رنگینک است. برای درست کردن رنگینک لازم است تا خرمای نرم با گردو را تفت داده و سپس آن ها را در آرد تفت دهیم.
پس از آن که این فرآیندها را انجام دادید، لازم است تا کره، دارچین، هل و پسته های خرد شده را به این ترکیب اضافه کنید تا دسر خوشمزه جنوبی یعنی رنکینگ درست شود.
آیا شما رنگینگ دوست دارید؟
ظاهر و شکل و شمایل رنکینگ به قدری جذاب است که تمامی افراد پس از دیدن این دسر علاقه مند خواهند بود تا برای یک بار هم که شده تا آن را امتحان کنند. مطمئن باشید که پس از امتحان کردن این دسر به هیچ عنوان از خوردن آن دست نخواهد کشید. چرا که رنگینک یکی از دسرهای خاص و خوشمزه جنوب ایران است.
فالوده
فالوده یا پالوده از دسرهای سنتی و سرد ایرانی است. فالوده شامل رشتههای نازک به اندازه ورمیشل است که از نشاسته در یک شربت نیمه یخ زده حاوی شکر و گلاب ساخته شدهاست. فالوده غالباً همراه با آب لیمو و گاه پسته آسیاب شده پذیرایی یا آماده میشود.
در ایران، فالوده در بستنی فروشیها و کافی شاپها با طعمهایی مانند پسته، زعفران، گلاب و عسل فروخته میشود و میتوان آن را در کنار بستنی سنتی ایرانی سرو کرد.
فالوده شیرازی
معروفترین نوع فالوده متعلق به شهر شیراز است که با نام فالوده شیرازی شناخته میشود. فالوده شیرازی از محبوبترین دسرهای ایرانی میباشد که در سراسر دنیا نیز این فالوده را به این نام میشناسند.
فالوده شیرازی نه تنها برای ایرانیان، بلکه برای گردشگران خارجی که به ایران سفر می کنند نیز به عنوان یک دسر خاص و خوشمزه شناخته می شوند.
بسیاری از گردشگران پس از میل کردن این دسر عاشق آن می شوند. در گرمای تابستان برای آن که خود را از گرما نجات دهید، می توانید این دسر خوشمزه و محبوب را با کمی لیموی تازه میل کنید.
اگر سری به شهر شیراز و خاستگاه فالوده شیرازی زدید، حتما این دسر خوشمزه را میل نمایید.
بستنی سنتی ایرانی
به صورت کلی بستنی به عنوان یکی از دسرهای محبوب در اقصی نقاط جهان شناخته می شود و شما می توانید در فرهنگ های مختلف انواع گوناگونی از بستنی را به عنوان دسر مشاهده کنید.
در ایران نیز بستنی محبوبیت زیادی داشته و ایرانی ها از آن به عنوان یک میان وعده یا پس خوراک، استفاده می کنند، اما در بین بستنی های تولید شده در ایران یکی از آن ها که بسیار سابقه طولانی داشته و قدمت آن به صدها سال پیش باز می گردد، بستنی سنتی است.
در سال های ۱۹۵۰ این بستنی توسط فردی به اسم اکبر مشتی ایجاد شد و امروزه از آن به عنوان یکی از خوشمزه ترین دسرهای ایرانی یاد می شود.
بستنی سنتی ایرانی با مواد مختلفی مثل وانیل، زعفران، گل رز و پسته ایجاد می شود. یکی از خوشمزه ترین بخش های این دسر، کره های یخ زده است که در آن وجود دارد. شما می توانید این بستنی خوشمزه را با نان بستنی میل کنید چرا که با نان بسیار خوشمزه و شگفت انگیز خواهد بود.
شله زرد
شله زرد از دیگر دسرهای کهن ایرانی است که امروزه آن را با مفهوم نذری می شناسیم. بسیار ی از افرادی که نذر دارند اقدام به درست کردن شله زرد کرده و از خداوند تقاضای اجابت خواسته شان را می کنند.
شله زرد را می توان یکی از خوشمزه ترین دسرهای ایرانی بنامیم که برای درست کردن آن از ترکیب برنج، زعفران، گلاب، شکر و… استفاده می شود.
کلوچه
کلوچه یکی از دسرهای ایرانی است که در مناطق مختلف کشور می توانید گونه های مختلف آن را میل نمایید. در ایران کلوچه های مختلف با دستورالعمل ها و ترکیبات گوناگونی درست می شود. از خوشمزه ترین کلوچه های شمال ایران، کلوچه فومن و از کلوچه های جنوب ایران، کلوچه دزفولی را می توان نام برد.
سوهان
حتما در سفر به شهر مذهبی قم، و یا گذر از آن، در میان راه به این دسر نام آشنا برخورده اید. این دسر معروف با استفاده از موادی چون جوانه گندم، تخم مرغ، گل رز، شکر، کره و… ایجاد شده و با استفاده از پسته آن را تزیین می کنند.
اگر می خواهید مزه سوهان را چندین برابر کنید و تجربه لذت بخشی از میل کردن این دسر داشته باشید پیشنهاد ما این است که با چای اصیل ایرانی، سوهان را میل نمایید.
گز
اگر به شهرهایی چون یزد، اصفهان، شهرکرد و کرمان سفر کرده باشید، حتماً به سراغ دسر محبوب این منطقه یعنی گز رفته و این دسر خوشمزه را امتحان کرده اید. گز با استفاده از موادی چون شکر سفید، تخم مرغ، مغز بادام، گلاب و… ساخته می شود. و بسیار خوشمزه است. ولی مواظب باشید که زیاد نخورید. چون ممکن است قندتان بالا برود و کارتان به بیمارستان کشیده شود!
حلوا
حلوا یکی از دسرهای خوشمزه ایرانی است که بیشتر در مراسم خاص مانند سوگواری از آن استفاده می کنند. البته حلوا در نقاط مختلفی از خاورمیانه و با دستورات گوناگونی پخته می شود. اما حلوای ایرانی یکی از خوشمزه ترین انواع حلوا به حساب می آید.
فرآیند پخت این دسر به این صورت است که ابتدا آرد سفید را به آرامی تفت داده و سپس موادی مثل شکر، گلاب و زعفران را به آن اضافه می کنند.
کاچی
کاچی یک دسر ایرانی است، ولی میتوان آن را در شام به عنوان غذا به همراه نان میل کرد. کاچی به علت دارا بودن آرد و کره دارای انرژی زیادی میباشد. به همین دلیل برای افراد لاغر و کسانی که دچار ضعف میشوند، دسر مناسبی میباشد.
کاچی را با آرد، شکر، گلاب، کره، روغن و زعفران درست میکنند. در گذشته با روغن حیوانی فراوان تهیه میشد. کاچی را با آرد برنج نیز درست میکنند.
کاچی به ز هیچی!
ضرب المثل معروفی در زبان فارسی وجود دارد که می گویند: «کاچی به ز هیچی». این ضرب المثل زیبا از این دسر خوشمزه ایرانی گرفته شده است. کاچی با اینکه دسر ساده ای است، ولی رفع گرسنگی می کند. از این رو گفته اند کاچی بهتر از هیچی، یعنی کار و فعالیتی که کم باشد از نبودش بهتر است.
در شهر شما از چه دسر معروفی استفاده می شود؟ آنرا در بخش کامنت ها با ما در میان بگذارید.