روستای افجه، ییلاق بهشتی

روستای افجه یکی از روستاها و از ییلاقات بهشتی تهران در مرکز دهستان لواسان کوچک در بخش شهرستان شمیرانات استان تهران است. این روستا یکی از بهترین گزینه ها برای فرار از هیاهوی شهرهای بزرگی مانند تهران است. دهکده‌ای همچون بهشت با درختان میوه و نهرهای جاری و هوای دل انگیز و پاکش که سبب آرامش روح و جانتان می‌شود. در ادامه با قصر شیرین در سفری شیرین همراه شوید تا روستای افجه را بیشتر بشناشیم.   

 

روستای افجه کجاست؟

افجه روستایی وسیع و سرسبز است که در حدود ۵ کیلومتری شمال شرقی شهر لواسان در مرکز لواسانات قرار دارد. روستای افجه یکی از روستاهای ییلاقی و بسیار باصفا و زیبای شهر تهران است. آب و هوای روستا به دلیل موقعیت جغرافیایی منطقه، کوهستانی و سردسیر می‌باشد. در بازدید از روستای افجه به دلیل جاری بودن آب رودخانه و چشمه سارهای منطقه، سرسبزی چشم و روح گردشگران را نوازش می کند.

در این روستا باغ و قلمستان و همچنین کشتزارهای گندم و جو و کشتارهای بنشن و باغات میوه رونق فراوانی دارند. درختهای سیب،گیلاس و آلبالو به باغ‌های این دهستان زیبایی خاصی داده اند.

افجه انتخاب پادشاهان و کوهنوردان

این دره مسیر پادشاهان بوده است که از این راه به دشت لار می‌رفتند. هم اکنون نیز کوهنوردان بسیاری از این روستا تردد می‌کند. افجه در مسیر کوهنوردان برای رسیدن به قله های یخچال ، مهرچال و آتشکده است.

اولین بانک لواسان

یکی از نکات جالب این است که در گذشته این روستا مرکزیت داشته است و به همین دلیل اولین بانک منطقه لواسان در روستای افجه دایر شده بوده است.

وجه تسمیه روستای افجه

جوی های آب روان در کوچه باغ های روستای سرسبز افجه سبب آرامش روح است و موسیقی آب گوش شما را می نوازد. مردم افجه به زبان مازنی صحبت می کنند و افجه را در گویش دیلمی اوجه نیز می‌گویند.

این نام به سبب وجود جویبارها، آبشارها و رود در کوچه باغهای روستا است. در واقع آن ها روستا را آب چه می گفتند. این نام و گویش در گذر زمان تغییر کرده و با لهجه بومی مردم به اوجه و افجه تغییر یافته است.

آبشار شوی بزرگترین آبشار طبیعی ایران

شغل اهالی روستای افجه چیست؟

مردم روستای افجه در گذشته به کشت گندم و کشاورزی در بخش صیفی جات مشغول بودند. سپس در حدود ۵۰ سال قبل کشت گیلاس و آلبالو در این منطقه آغاز شد. البته عده ای از مردم در کنار کشاورزی به گله داری نیز مشغول هستند. در حال حاضر صادرات گیلاس از بخش افجه نقش و سهم مهمی از صادرات گیلاس بخش شمیرانات را برعهده دارد.

در خصوص کاشت نهال سیب در روستا و منطقه افجه جالب است بدانید که نخستین نهال توسط خان افجه به این منطقه آورده شده و کاشته شد و سیب شمیران که طرفداران بسیاری دارد از این نهال ایجاد شده است.

در حال حاضر محصولات منطقه افجه عسل، میوه باغات مانند سیب، گیلاس و آلبالو است. همچنین گندم و جو از محصولات این منطقه است و یکی از صنایع معروف این منطقه نیز جوراب بافی است .

گردشگری افجه

روستای افجه روستای مورد علاقه گردشگران ،طبیعت‌گردان و کوهنوردان است. این روستای سرسبز و خوش آب و هوا یکی از مقاصد اصلی آخر هفته و تعطیلات اهالی تهران است. افجه جاذبه های تاریخی و طبیعی فراوانی دارد از جمله جاذبه های گردشگری روستای افجه می توان موارد زیر را نام برد.

دشت‌هویج
آبشار موآب
آبشار  پسچویک
 قلعه ساکا
 قصر قاجاری
حمام تاریخی
محله چراغان سری
چنار 400 ساله
باغات میوه
خانه های تاریخی و مشاهیر افجه
دشت لار

 

جاذبه های منطقه افجه 

دشت هویج

از جاذبه های طبیعی این منطقه می توان دشت هویج را نام برد. دشت هویج در ناحیه گلندوک و لواسان و در منطقه زیر قله ریزان واقع شده است. این دشت که مردم محلی به آن گرچال یا گیاه چال یا یخچال می گویند از جاذبه‌های طبیعی روستا و از جاذبه های پرطرفدار ییلاقی در اطراف شهر تهران است. گذر رود خانه افجه از دل این دشت ،زیبایی و طراوت خاصی به این دشت بخشیده است.

 برای رسیدن به دشت هویج باید بخشی از مسیر را پیاده روی کنید.

وجه تسمیه دشت هویج

در زبان محلی بومیان چال گیاه، چالیا گفته می شود که معنی لغوی آن محل رویش گیاه است. این نام گذاری نشان می‌دهد که کاشت انواع سبزی و صیفی‌جات در این دشت انجام می‌شده است.

بر اساس گفته های مردم بومی این منطقه در گذشته کشتزار هویج بوده است و به همین دلیل به این مکان دشت هویج می گویند. بر اساس گفته افراد محلی در گذشته گیاه چال یا دشت را به مدت ۱۰ سال برای کاشت محصول به یک خانواده اجاره می داده اند. هم اکنون و در سال های اخیر دهیاری روستا این مسئولیت را انجام می دهد و زمین را برای کشت به مزایده می‌گذارند.

دسترسی به دشت هویج

در سال‌های اخیر دشت هویج یکی از مناطق مورد علاقه گردشگران است. برای رسیدن به دشت هویج از شمال شرق روستای افجه باید به سمت روستای برگ جهان حرکت کنید و پس از گذشتن از روستای برگ جهان به دشت هویج می‌رسید.

آبشار موآب

آبشار موآب یکی از آبشارهای زیبای افجه است که از قله ساکا که از ارتفاعات منطقه است سرازیر می گردد. ارتفاع آبشار موآب که موقعیت آن قبل از دشت هویج است به حدود ۱۸۰ متر می‌رسد. منطقه آبشار مو آب استراحتگاهی برای کوهنوردان نیز می‌باشد. بعد از بازدید آبشار موآب و کمی استراحت مجدد می توانید به سمت دشت هویج به راه خود ادامه بدهید.

آبشار پسچویک

آبشار پسچویک یا پسکوهک یکی دیگر از آبشارهای منطقه افجه می باشد که در شمال شرقی روستا و در ارتفاعات مشرف به دشت هویج قرار دارد. البته مردم محلی این آبشار را بیشتر به نام آبشار افجه می گویند . ارتفاع آبشار در حدود ۱۵ متر است و درختان افرای زیبایی پیرامون آن را فرا گرفته است.

باغ های میوه

باغات میوه در منطقه زیبایی بسیاری را به روستا بخشیده اند. به ویژه باغ‌های گیلاس که می توانید آنها را در پیرامون دشت هویج و حدفاصل آبشار پسچویک و دشت ببینید. این منظره ای ناب از یک روستای ییلاقی است.

قصر ناصری

قصر ناصری یکی از آثار تاریخی روستای افجه قصر ناصری است. همانطور که از نامش پیدا است این قصر به دوره قاجار تعلق دارد و به ناصرالدین شاه قاجار تعلق داشته است. قصر ناصری در میان باغی در شمال منطقه افجه واقع شده است. گفته شده که قصر ناصرالدین شاه توسط اعتماد الدوله ساخته شده است. متاسفانه امروزه از قصر ناصری کمتر از ۲ متر دیوار باقی مانده است و بنای آن کاملاً تخریب گردیده است. از قصری تاریخی تنها ویرانه ای ودیواری با انبوهی از آجرهای قرمز رنگ متعلق به تاریخ باقی مانده است.

 

دشت سبواستان

دشت سبو استان در مسیر صعود به قله آتشکده قرار دارد. دشت سبو استان در شمال غرب دشت هویج می باشد و دشتی با درختان گردو و گیلاس است. در این دشت آبشاری به نام آبشار چرند با ارتفاعی در حدود ۵۰ متر نیز روان است و به سوی دره می‌رود.

خانه ها و عمارتهای تاریخی

خانه های تاریخی در روستای افجه یکی از جاذبه های این روستا و یادگار تاریخ هستند. خانه هایی مانند خانه حاج قاسم و یا خانه حاج اکبر از خانه‌های تاریخی روستا هستند که مربوط به دوره قاجار می باشند. از جاذبه ها و دیدنی های منطقه افجه و این دهستان می توان عمارت قصر رفیعی و بنای مرحوم میرزا آقاخان صدراعظم نوری را نام برد.

حمام تاریخی

حمام تاریخی افجه ،حمام قدیمی روستا است که به اواخر دوران صفوی و به گفته برخی به اوایل دوره قاجار تعلق دارد. حمامی که طاق و گنبد های عرق چین و قوس های جناغی در معماری آن استفاده شده است.شورا و دهیاری روستای افجه بخش‌هایی از حمام تاریخی را بازسازی کرده است و مورد استفاده مردم محلی و گردشگران است.

قلعه ساکا

قلعه سربند یکی دیگر از آثار تاریخی روستا است. قلعه ساکا بر فراز قله سربند مرتفع ترین قله منطقه قراردارد.  قلعه سربند یا قلعه ساکا از آثار ملی می باشد که متعلق به دوران صفویه است. از فراز قلعه چشم‌انداز زیبایی از روستاهای اطراف مانند روستای کند سفلا و علیا و روستای امامه و ناصرآباد پیش رو دارید. مصالح ساخت این قلعه ملات گچ، ساروج آجر و خشت و سنگ لاشه می باشد. قدمت این قلعه را به قرن های دوم و سوم هجری می دانند. قلعه تا دوران صفویان نیز مورد استفاده بوده است. اما متاسفانه قلعه مانند قصر ناصری به سرنوشتی مشابه دچار شده است.

محله چراغان

محله چراغان سری از محله‌های قدیمی روستا می باشد که بافت قدیمی روستا را در خود حفظ کرده است. ماننده سایر محله های قدیمی سقاخانه حضرت ابوالفضل یکی از دیدنی‌های این محله است.

چنار کهنسال ۴۰۰ ساله ویژگی منحصر به فرد محله چراغان سری است. داستان قصابی که در درخت بوده است ، داستان جالبی است. گفته می شود که تا حدود ۴۰ سال پیش قصاب قدیمی روستا دام را از دامداران محلی خریداری کرده و گوشت را از تنه درخت آویزان می نموده و در همانجا گوشت را تا انتهای شب به فروش می‌رسانده است. گفته می شود که حسین آقا قصاب لواسان چوب خطی داشته و مشتریان بر اساس چوب خط خود با او تسویه حساب می‌کردند. بعد از فوت این قصاب محلی تنه درخت دیگر به عنوان مغازه استفاده نشده است.

مشاهیر افجه

 از جمله مشاهیر منطقه افجه محمدمهدی علی نقیان شاعر دیار افجه را می‌توان نام برد. همچنین علامه میرزا آقا که از شاگردان ملا حسینقلی همدانی بوده‌اند از شخصیت‌های بنام منطقه افجه بوده اند.

 

دشت لار

دشت لار یکی دیگر از جاذبه‌های طبیعی منطقه است. دشت لار در نزدیکی روستا و در منطقه رینع قرار دارد و در فصل بهار زیبایی بی‌بدیلی دارد. شقایق های دامنه دماوند در فصل بهار خصوصاً اردیبهشت و خرداد ماه منظره ای ناب از این دشت را پیش روی شما قرار می دهند. برای رسیدن به دشت لار می توانید از مسیر روستای افجه و یا از جاده هراز استفاده کنید.

اقامت در روستای افجه

روستای افجه جهت اقامت، اقامتگاهی روستایی دارد که متعلق به یکی از افراد بومی است.گردشگران می توانند برای اقامت در روستا از این خانه روستایی استفاده کنند و شب را در کنار طبیعت دل انگیز و روح نواز افجه به صبح برسانند. اما افجه اقامتگاه رسمی بومگردی ندارد.

بهترین زمان بازدید از روستای افجه

روستای افجه به دلیل موقعیت جغرافیایی روستایی سردسیر است. این روستا با حدود ۲۲۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا دارای آب و هوای کوهستانی است. بهترین زمان سفر و بازدید از روستای افجه فصل بهار و تابستان است. در ماههای اردیبهشت و خرداد سرسبزی و زیبایی این روستا بسیار دیدنی و در اوج طراوت است.

روستای افجه این تفرجگاه نزدیک تهران با آب و هوای پاک و تمیز خود و با جاذبه های تاریخی و طبیعی که در خود جای داده است و یکی از بهترین گزینه ها برای گردشگری های یکروزه و فرار از هیاهوی پایتخت در فصل تابستان است.

قصر شیرین سفری شیرین و بازدید از این روستای سرسبز و خوش آب و هوا را به شما پیشنهاد می کند. یکی از ویژگی‌های خاص روستای افجه نزدیکی و دسترسی آسان به این روستا و منطقه ییلاقی از شهر تهران است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و برای خرید بلیط هواپیما و جهت خرید تورهای داخلی و خارجی به آژانس هواپیمایی قصرشیرین مراجعه نمایید.

مقالات مرتبط

۱۱ مورد از معروف ‌ترین بناهای تاریخی ایران ۱۱ مورد از معروف ‌ترین بناهای تاریخی ایران
بهترین شهرهای توریستی ایران بهترین شهرهای توریستی ایران
قاهان، تکه‌ای از بهشت قاهان، تکه‌ای از بهشت
معروف‌ترین کویرهای ایران(بخش دوم) معروف‌ترین کویرهای ایران(بخش دوم)
بندر انزلی، شهر باران بندر انزلی، شهر باران
معروف‌ترین کویرهای ایران معروف‌ترین کویرهای ایران
دورود، پایتخت طبیعت ایران دورود، پایتخت طبیعت ایران
دهکده چوبین، روستای سراسر چوبی و ضدزلزله در ایران! دهکده چوبین، روستای سراسر چوبی و ضدزلزله در ایران!

2 دیدگاه برای ”روستای افجه، ییلاق بهشتی

  1. مشتاق شدم حتما برم به اینجا.کاش بیشتر به مردم معرفی میشد این جاهای قشنگ و دیدنی👏👏👏

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

02183348