دهکده چوبین، روستای سراسر چوبی و ضدزلزله در ایران!

دهکده چوبین – آن زمان که نام روستا به میان می آید تمام تصوراتمان به سمت خانه‌های کاهگلی، سنگی یا چوبی می رود. که به واسطه مشغله فراوان روستاییان چندان به مهندسی و معماری آن توجه نشده و عموما تنها مکانی برای استراحت و گذران شبهای بلند و پر ستاره روستاست. اما در شهر نیشابور روستایی وجود دارد که با هنرمندی ساخته و پرداخته شده است. روستایی که نه تنها به معماری و مهندسی اهمیت داده بلکه هنر زیبای ایرانی در آن زبانزد همگان شده است.

بناهای این دهکده همگی از جنس چوب و مقام در برابر زلزله 8 ریشتری هستند. برای آشنایی با دهکده چوبین نیشابور، این عجیب‌ترین روستای ایران با آژانس مسافرتی قصرشیرین همراه باشید.

دهکده چوبین نیشابور کجاست؟

دهکده چوبین نام محلی است که در یکی از روستاهای نیشابور به نام محمدآباد آقازاده در استان خراسان رضوی واقع در شمال شرقی ایران ساخته شده‌است. این دهکدهٔ چوبی کم نمونه و بی‌همتا در ایران به وسیله حمید مجتهدی (متولد ١٣١٩ و متوفی در پاییز ١٣٩٢) از نوادگان محمد کاظم خراسانی ساخته شده و یکی از دیدنی‌ها و تفرجگاه‌های نیشابور می‌باشد.

 

نام «دهکده چوبین» برخاسته از ویژگی منحصربه‌فرد سازه‌های آن در استفاده کامل از چوب و بکارگیری روشی نوین در ساخت بناهای آن که برخاسته از پیشینه تاریخی – فرهنگی و متناسب با امکانات و قابلیت‌های اقلیمی وجغرافیایی منطقه است، می‌باشد. دیدنی‌های این دهکده شامل مسجد چوبی، موزه و کتابخانه، رستوران، فروشگاه و نانوایی، آلاچیق، سوئیتها، فضای سبز و اکوسیستم زیبای آن به همراه کشاورزی و دامپروری است.

طراحی فضا و اماکن دهکده چوبین

در این دهکده فضاها و اماکن بسیاری طراحی و ساخته شده که تمام مکان های مورد نیاز یک دهکده ی واقعی است، همچنین شرایط برای کشاورزی و دامپروری در آن فراهم است. در این روز برفی الی گشت شما را چند لحظه به دهکده چوبین نیشابور می برد تا در حالی که با حرارت و گرمی یک فنجان چای کنار دستتان همه ی سردی ها را از خانه دل بیرون می کنید و بارش زیبای دانه های الماس گون برف را تماشا می کنید خود را در یکی از کلبه های چوبی رویایی تان در این دهکده ی چوبی تصور کنید و از لحظه لحظه تان لذت ببرید.

اسلوونی، پایتخت سبز اروپا

مسجد چوبی

مسجد چوبی جذاب‌ترین بخش دهکده چوبین نیشابور است. این مسجد که 200 متر زیربنا دارد، اولین مسجد تماما چوبی در جهان محسوب می‌شود. این مسجد با یک معماری خاص بصورت ضدزلزله و به شکل یک کشتی واژگونه ساخته شده است. این مسجد می تواند در برابر زلزله ی 8 ریشتری مقاومت کند. و طوری طراحی شده. که تا قرن‌ها دچار تخریب توسط بلاهای طبیعی مثل مورچه و زلزله و … نشود.

 

خانه چوبی مهندس مجتهدی

 

رستوران دهکده چوبی

در درون رستوران خلاف معمول تمام رستوران هایی که تا به حال قدم در آن گذاشته اید، گلدان ها نه در کنار و گوشه رستوران، که در تکه های تنه درختان جای گرفته اند.

 
این تنه های درختان بعد از برش عرضی درونشان خالی شده و به عنوان گلدان مورد استفاده قرار گرفته اند و طراوت و زیبایی را به فضای رستوران می آورند. گلدانهایی که با سلیقه ی هنرمندانه ای بر روی دیوارهای رستوران نصب شده و چشم را نوازش می دهند. به مانند دیگر سازه های چوبی دهکده، اجزای داخلی رستوران نیز به مانند نیمکت ها و میزها چوبی هستند.
 
 
کف محوطه رستوران را چوب و موزائیک فرش کرده است. برای انجام این کار تنه های درخت به صورت عرضی برش خورده. و در کنار موزائیک ها و با کمک ملاتی مخصوص زمین رستوران را شکل داده است. این کارها باعث شده تا هنگامی که به درون رستوران وارد می شوید تصور کنید به مکانی قدم گذاشته اید که قبلا جنگلی پرپشت بوده و اکنون درختان آن بریده شده اند.
اما خوش سلیقگی و هنرمندی سازنده به اینجا ختم نمی شود. گیاهان بالارونده در بیرون و درون رستوران و اطراف آن زیبایی ها را دو چندان نمایان می کند. شاید به نظر برسد که چوبی بودن اسکلت و سازه موجب شود رستوران در زمستان بسته بماند اما پوششی پلاستیکی که بر روی سقف و بنا کشیده می شود مانع از ورود برف و باران به داخل ساختمان می شود.
 

نانوایی

در کنار تمام این بناهای زیبا و شگفت انگیز مهندس مجتهدی به فکر کاربری دهکده چوبی نیز بوده. و می خواسته که روح زندگی در آن جریان داشته باشد، بنابراین تلاش کرد تا تمام امکانات را در دهکده چوبی لحاظ کند. یکی از این امکانات نانوایی دهکده است که شکل جالبی دارد. دودکش این نانوایی به مانند پیکره ی زنی است که سبدی از نان بر سر دارد و جنسش از کاهگل است. در این نانوایی دو تنور چوب سوز به طریق گذشته نان پخت می کند.

تفریحات در دهکده چوبی

حضور در دهکده ای که تمام ساختمان‌های آن چوبی و تداعی بخش. داستان‌ها و فیلم های کارتونی است، تنها در دهکده چوبین نیشابور امکان پذیر است.
فضای صمیمانه و دلپذیر یک روستای چوبی، عطر چوب، بوی گل ها و گیاهانی که در فضا پراکنده است. صفای غذا خوردن در رستورانی تماما چوبی، لذت بردن از منظره و محیط دهکده چوبی در سایه آلاچیق ها و قدم زدن در موزه ای کوچک و جالب، خنکای استخر دهکده و نورپردازی های زیبای مسجد که نوید شادی و رنگ می شود. و صحبت با خدا در مسجد دل انگیز چوبی، همه از دلایلی هستد. که می توانند شما را به دهکده چوبین بکشانند و خاطرتان را پر از آرامش و خوشی کنند.
 
 

راه دسترسی

آدرس: انتهای بلوار شهدای نیشابور، ۱۶.۸ کیلومتری شهر نیشابور، جاده تقی آباد طلایی، دهکده توریستی چوبی نیشابور
مسیر دسترسی: به سمت خراسان رضوی، هم از راه مشهد و هم سبزوار می توانید خود را به نیشابور برسانید. از نیشابور راه جاده اسحاق آباد (جاده خیام) را بگیرید. ۵ کیلومتر بعد از زیارتگاه فضل بن شاذان، بر سر راه روستای جیلو وارد جاده سمت راست خود شوید. اندکی بعد دهکده چوبین و روستای ملامحمد آقازاده در برابر شماست. (نمایش روی نقشه)
 
 
 

مقالات مرتبط

۱۱ مورد از معروف ‌ترین بناهای تاریخی ایران ۱۱ مورد از معروف ‌ترین بناهای تاریخی ایران
بهترین شهرهای توریستی ایران بهترین شهرهای توریستی ایران
قاهان، تکه‌ای از بهشت قاهان، تکه‌ای از بهشت
معروف‌ترین کویرهای ایران(بخش دوم) معروف‌ترین کویرهای ایران(بخش دوم)
بندر انزلی، شهر باران بندر انزلی، شهر باران
معروف‌ترین کویرهای ایران معروف‌ترین کویرهای ایران
روستای افجه، ییلاق بهشتی روستای افجه، ییلاق بهشتی
دورود، پایتخت طبیعت ایران دورود، پایتخت طبیعت ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

02183348